Maak jouw oude woning duurzamer

Vandaag de dag zijn de jaren 30 woningen ontzettend populair op de woningmarkt. Dit is niet zo gek aangezien deze woningen vaak nog over karakteristieke kenmerken beschikt. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan gedetailleerd gevelmetselwerk, glas in lood en paneeldeuren. Ondanks de charme die deze woningen met zich meebrengen, is het noodzakelijk om te investeren in verduurzamende middelen. Doordat deze woningen oud zijn is er niet of nauwelijks isolatie aanwezig. Dit zorgt ervoor dat je tijdens koude dagen de verwarming aanzienlijk hoger moet zetten, waardoor je uiteindelijk een flinke energierekening krijgt. Om te voorkomen dat de warmte in jouw jaren 30 woning snel verloren gaat geven wij je in deze blog graag tips over het verduurzamen. Lees snel verder en wie weet ga jij binnenkort flink verbouwen!

 

1. Spouwmuren isoleren

Sinds 1930 beschikken alle Nederlandse woningen over een spouwmuur. Hierbij gaat het om de ruimte tussen de buiten- en binnenmuur. Wanneer je ervoor kiest om deze ruimte te laten vullen met hoogwaardig isolatiemateriaal, dan spreken we van spouwmuurisolatie. Hierbij worden er gaten in het voegwerk geboord om vervolgens met een spuit het isolatiemateriaal naar binnen te pompen. Zodra de spouwmuur gevuld is, dan zal je merken dat de warme lucht in jouw woning niet meer via de muren naar buiten trekt. Hiermee blijft het dus langer aangenaam warm. Natuurlijk worden de gaten in het voegwerk weer gedicht met een voegmiddel in dezelfde kleur. Je hoeft je hierdoor geen zorgen te maken dat het gedetailleerd gevelmetselwerk zichtbaar beschadigd blijft.

 

2. Vervang de houten kozijnen

Veel mensen zijn tegenwoordig nog helemaal verliefd op de traditionele houten kozijnen. Dit komt doordat deze afwerking een klassieke en luxe uitstraling geeft aan jouw woning. Toch vergen houten kozijnen veel onderhoud en isoleert het minder goed. Hierdoor kan het een uitstekende keuze zijn om de overstap te maken naar aluminium kozijnen. Deze kozijnen beschikken namelijk over een isolator tussen de binnen- en buitenkant. Dit zorgt ervoor dat de koude lucht niet meer naar binnen kan trekken. Daarnaast zijn aluminium kozijnen inmiddels verkrijgbaar in tientallen verschillende kleuren, waardoor er altijd een geschikt exemplaar tussen zit om jouw woning moderner te maken. Wil je jouw woning een complete uitstraling geven? Kies dan ook eens voor aluminium deuren in dezelfde kleur als jouw kozijnen. 

 

3. Isoleren van het dak

De laatste manier om jouw jaren 30 woning duurzamer te maken, is door het dak te isoleren. Het is inmiddels algemeen bekend dat de warme lucht naar boven trekt. Hierdoor gaat de warmte verloren en zal je steeds vaker de kachel aanzetten om het weer aangenaam warm te krijgen in huis. Om te voorkomen dat je constant aan het stoken bent, is er de mogelijkheid tot dakisolatie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal aangebracht aan de binnenkant van het dak. De warme lucht wordt hierdoor tegengehouden, waardoor je weer optimaal kunt genieten van een verwarmd huis. Bovendien zorgen al deze maatregelen ervoor dat je aanzienlijk minder energie gaat verbruiken. Dat is nog eens gunstig voor de portemonnee!

Tags: No tags

Comments are closed.