leveranciers

Energieleveranciers op een rij

Elders op onze website kunt u al informatie vinden over de netbeheerders van ons land. In dit artikel gaan we u meer vertellen over de energieleveranciers van Nederland. De energieleverancier is verantwoordelijk voor het leveren van elektriciteit en gas. Dit gebeurt door gebruik te maken van het energienetwerk van de netbeheerder. Er is in Nederland een vrije energiemarkt, dit houdt in dat uzelf uw energieleverancier kunt gaan kiezen, dit geldt niet voor de netbeheerder. Welke netbeheerder u heeft is afhankelijk van de plaats waar u woont. Naast dat de netbeheerder zorgt voor het netwerk voor de energie, doet deze ook het onderhoud aan dit netwerk en zorgt deze voor nieuwe aansluitingen bij mensen thuis.

De daadwerkelijke elektriciteit en gas neemt u af bij de energieleverancier. Ook is overstappen naar een andere energieleverancier mogelijk. Houdt u hier altijd wel rekening met de looptijd van uw contract. Als u wilt overstappen voordat uw contract afloopt kunt u een opzegvergoeding moeten gaan betalen. U kunt op drie momenten uw energiecontract gaan opzeggen:

  1. Op de datum dat u contract afloopt
  2. Na de einddatum van het contract
  3. Voor de einddatum van het contract

Opzeggen op de datum dat uw contract afloopt
Opzeggen op de datum dat uw contract afloopt is gratis. Houdt u er wel rekening mee dat u bij de meeste energieleveranciers met een opzegtermijn van 30 dagen te maken heeft. Dit betekent dat u nog 30 dagen bij uw huidige energieleverancier zult zitten.
Na de einddatum van het contract opzeggen

Als u niets doet als het contract afloopt dan wordt deze stilzwijgend verlengd en omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Heeft u een contract voor onbepaalde tijd en wilt u overstappen? Bij de meeste energieleveranciers zult u dan eerst de opzegtermijn van 30 dagen moeten voldoen.

U wilt gaan opzeggen voordat uw contract is afgelopen
Als u wilt gaan opzeggen voordat uw contract is afgelopen dan kan het zo zijn dat u een opzegvergoeding moet betalen. Hoe hoog deze is kunt u vinden in de voorwaarden van het contract van uw energieleverancier. Goed om te weten is dat de energieleverancier tot zes weken na het opzeggen een opzegvergoeding mogen vragen. Doet men dit later, dan hoeft u deze niet te betalen. Laat wel altijd weten aan de energieleverancier dat men te laat is met de opzegvergoeding.

 

Waar moet u aan denken als u wilt overstappen naar een andere energieleverancier?

We zetten nog even de punten voor u op een rij waar u aan moet denken, wanneer u wilt gaan overstappen:

  • Kijk tot wanneer uw contract loopt
  • Wilt u het contract beëindigen op de datum dat het contract stopt, geef dit dan uiterlijk dertig dagen van te voren aan
  • Geef in onze vergelijker aan wanneer u wilt overstappen, zodat uw nieuwe energieleverancier het contract op de juiste datum in laat gaan.
  • Gebruik onze energie vergelijker om snel en eenvoudig over te stappen naar een voordeligere energieleverancier
Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment