Onderhoud en schoonmaken

Na het aanschaffen van een houtkachel is het natuurlijk wel de bedoeling dat je hem goed onderhoud. Je wilt natuurlijk dat de kachel zo lang mogelijk mee gaat. Maar hoe zorg je daar nu voor en hoe maak je de kachel schoon?

Wat moet je onderhouden?

Als we het hebben over het onderhouden van een houtkachel, dan kun je denken aan het verwijderen van het roet op de ruiten, maar ook het vervangen van de platen. Hieronder staan een aantal tips, zodat je weet hoe je het best aan het werk kunt gaan.

Voorbereiding

Voordat je bezig gaat met het schoonmaken van de houtkachel is het van belang om de ruimte om de kachel af te schermen of weg te halen. Vervolgens kun je al het as gaan verwijderen, door middel van een schepje of een stofzuiger.

Schoonmaken van de ruit

Wat de sfeer kan verpesten is een smerige ruit als je de houtkachel aansteekt. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet het optimale sfeertje creëert die je zal kunnen hebben. Om de ruit schoon te maken kun je kachelruitenreiniger aan te schaffen, maar je kan het ook anders doen. De ruit van een houtkachel kun je namelijk ook schoonmaken door middel van een vochtig doekje. Je gaat met het vochtige langs de ruit en het meeste is eraf. Vervolgens doe je dat nog een keer, zodat er geen strepen op de ruit ontstaan. Als je wel gebruik maakt van een kachelruitenreiniger, dan laat je het vloeistof enkele minuten intrekken en vervolgens kun je met een vochtig papiertje de ruit schoonmaken.

Controle

Daarnaast wordt er aangeraden om minsten één keer per jaar het vuurscherm en de brandplaten te verwijderen, zodat je ze kan controleren. Ze moeten bij gebruik namelijk wel in een goede conditie verkeren. Hetzelfde geld voor het haardrooster en de onderste brandplaat. Het hangt af van het gebruik hoe vaak de onderdelen vervangen moeten worden, maar het is wel van belang om af en toe even te controleren of het nog in een goede staat is.

Vegen

Ook een belangrijk onderdelen is het vegen van de haard. Dit kan namelijk een roetbrand voorkomen en dat is natuurlijk wat je wilt. Dit kan namelijk schade geven aan de schoorsteen en zorgen voor een brand in huis. Voor het vegen van de haard kun je een bedrijf inhuren.

onderhoud-en-schoonmaken

Onderhoud en schoonmaken

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment