Je huis verduurzamen

Stijgende gasprijzen, zeespiegel en energierekening. Er komen steeds meer redenen bij om af te stappen van fossiele brandstoffen, je plicht als bewoner van deze planeet te voltooien, je portemonnee een plezier en je huis te verduurzamen. Er zijn talloze mogelijkheden om je huis wat milieuvriendelijker te maken, en de beste opties verschillen per huis. Met dit stappenplan maak je de beste keuzes en verduurzaam je je huis op de voordeligste manier!

 

Je energiegebruik verminderen

Door te leven in je huis gebruik je energie. Je huis verduurzamen houdt in dat je je energiegebruik vermindert, en de bron van de energie aanpakt. Wanneer je je huis verwarmt gebruik je energie. Door te isoleren kun je je energiegebruik drastisch verminderen. De warmte kan minder makkelijk ontsnappen uit je huis als deze geïsoleerd is. Je kan ervoor kiezen om je dak, muren en/of vloer te isoleren. Spouwmuurisolatie is het voordeligst, levert het meeste rendement op en de klus is zo geklaard. Wil je nog een stapje verder kun je altijd je hele huis isoleren.

 

De bron van je energie aanpakken

Om je telefoon op te laden, de kachel laten branden, TV te kijken of bijvoorbeeld de lampen te laten branden is er energie nodig. Die energie haal je van het lichtnet, en verstook je gas. De stroom komt afhankelijk van je energieleverancier van een fossiele bron of duurzame bron. Switchen van energieleverancier kan dus al een verschil maken. Ook kun je je energie zelf produceren, door het zonnetje in huis te halen. Zonnepanelen kopen en installeren kan een heel hoop energie opleveren. Goedkope zonnepanelen kun je vinden op de website van Zonneprofijt. Daarnaast kun je van het gas af gaan door een warmtepomp aan te schaffen. Deze gebruikt stroom om de woning te verwarmen. Er zijn een hoop andere alternatieven voor een Cv-ketel. Het is verstandig om goed te kijken wat bij uw levensstijl en woning past.

 

Vergoedingen

Je huis verduurzamen is een grote investering, maar ook verdien je binnen enkele jaren de investeringen weer terug, begint het dan juist geld op te leveren. Er zijn verschillende regelingen en subsidies van de overheid. Om te kijken of je voor een zo’n regeling in aanmerking komt, kun je kijken op de website van rijksoverheid.

Tags: No tags

Comments are closed.