Vijf tips voor het plaatsen van tegels in jouw woning

Het plaatsen van tegels in jouw woning en/of tuin is geen gemakkelijke klus. Het is zwaar en kost tijd. Maar dat betekent niet dat je jarenlange ervaring moet hebben om deze taak uit te voeren. Iedereen kan tegels installeren, maar het is wel belangrijk om een paar basisprincipes te kennen voor de uitvoering. In dit artikel vind je een aantal nuttige tips om van het plaatsen van tegels in jouw woning een groot succes te maken.

Tip 1: Controleer altijd eerst de tegels voordat je ze plaatst
Misschien ben je momenteel druk op zoek naar geschikte tegels. Hou altijd rekening met je budget om financiële problemen te voorkomen. De meest voordelige tegels in Amsterdam vind je hier. Heb je tegels aangeschaft? Controleer dan altijd op kleine of grote beschadigingen voordat je ze gaat plaatsen. Zie je kapotte tegels? Laat ze dan onmiddellijk vervangen.  Een zorgvuldige behandeling zal de schoonheid van de tegels behouden zonder dat er schade ontstaat. Wel raden we aan om twee dozen met reserve tegels te hebben, voor het geval dat. Bij eventuele schade kun je ze dan meteen vervangen. Scheelt een hoop tijd!

Tip 2: Bereid de vloer voor
Nadat je de tegels uitgebreid hebt gecontroleerd, is de volgende stap het voorbereiden van de vloer. De vloer moet meestal worden geëgaliseerd of gerepareerd. Het meest belangrijke doel is het oppervlak glad te maken voor de compatibiliteit van de tegels. Daarnaast moet je de vloer grondig schoonmaken en stofvrij maken. Op die manier passen de tegels perfect op de ondergrond. 

Tip 3: Kies een vloerpatroon
Wil je nieuwe tegels combineren met oude tegels? Zoek dan exemplaren die matchen. Neem er de tijd voor, zodat de uitstraling van de ruimtes die je wil aanpakken mooi blijft. Leg eventueel papier neer om een goed idee te krijgen hoe de tegels er naast elkaar uit zullen zien. 

Tip 4: Let op deze zaken tijdens het installatieproces
Het leggen van tegels vereist veel concentratie om schade te voorkomen. Het gehele installatieproces neemt veel tijd in beslag, maar hopelijk leidt dat tot een mooi eindresultaat. Feit is dat tegels minstens 30 minuten in het water moet liggen. Wanneer er namelijk lijm op een droge tegel wordt aangebracht zal dit leiden tot een zwakke tegelhechting. Bovendien moet er slechts een beperkte hoeveelheid lijm met water worden gemengd. Ook dit proces duurt ongeveer een halfuur. Tevens moet voor het voegen een ruimte 1 tot 2 millimeter tussen de tegels worden aangehouden. Plaats eventueel afstandhouders tussen de tegels om de openingen te behouden.

Tip 5: Controleer de tegelkleur
Nadat het voegmiddel is aangebracht, moet je controleren of de kleur overeenkomt met de tegelkleur. Gebruik vervolgens een vochtige doek of spons om de tegels te reinigen van alle waas of resten die achter de specie zijn achtergebleven. Gebruik geen reinigingsmiddelen gebaseerd op zuur of sterke zeep, want die beschadigen de tegels. Hopelijk kun je met onze tips mooie tegels leggen, zodat je binnenkort geniet van een prachtige woning!

Tags: No tags

Comments are closed.