Bakeliet schakelaar

Welke bakeliet schakelaar heb ik nodig?

Elektra aanleggen is op zich niet heel erg lastig, maar het is wel belang dat u hier genoeg tijd voor heeft. Haastige spoed is zelden goed en dit gaat zeker op tijdens het aanleggen van elektra. In uw huis heeft u waarschijnlijk een groot aantal aan verschillende schakelaars, zodat u uw lampen en andere elektrische apparaten kunt aansluiten. Er bestaan dan ook heel veel verschillende schakelaars en in dit artikel gaan we dieper in op verschillende soorten schakelaars. Lees dit blogartikel nu verder voor meer informatie, zodat u weet wat voor schakelaars u moet gebruiken.

Bakeliet schakelaar Wisselschakelaar

Een wisselschakelaar is een schakelaar die veruit het meeste voorkomt in de Nederlandse woningen. Met een wisselschakelaar is het mogelijk om één of verschillende lampen aan te zetten. Deze schakelaar beschikt over twee aansluitklemmen, waar je twee verschillende draden op aansluit. Wil je een wisselschakeling aanleggen? Dan dien je te beschikken over een extra draad.

Kruisschakelaar

De volgende schakelaar die u vaak in verschillende woningen tegenkomt is de kruisschakelaar. Deze schakelaar gebruikt u wanneer u een ruimte hebt met meerdere ingangen. In dit geval wil je er natuurlijk voor zorgen dat iedere ingang is voorzien van belichting en met een kruisschakelaar krijgt u dit voor elkaar.
Serieschakelaar

Wil je een aantal lampen bedienen vanuit één punt? Dan is het verstandig om te kiezen voor een serieschakelaar. Door deze schakelaar te gebruiken is het mogelijk om meerdere lampen tegelijkertijd aan of uit te zetten. Wel is het belangrijk dat al deze lampen beschikken over hetzelfde vermogen, omdat er anders mogelijk kortsluiting kan optreden. Dit is natuurlijk iets waar u niet op zit te wachten en wij vragen u dan ook om hier goed op te letten, want voor u het weet staat uw huis in de brand met alle gevolgen van dien.

Overige schakelaars

Hierboven heeft u een overzicht kunnen zien van enkele van de meest gebruikte schakelaars in ons land. Dit zijn natuurlijk niet alle beschikbare schakelaars. Zo wordt er tegenwoordig ook vaak gebruik gemaakt van een drukvakschakelaar, een bakeliet schakelaar, een pulsschakelaar, dubbelpolige schakelaar en nog veel meer schakelaars.

Tags: No tags

Add a Comment

You must be logged in to post a comment